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ACUERDO AMISTOSO ENTRE 

MÉXICO Y LA REPÚBLICA DE 

CHILE SOBRE LA 

INTERPRETACIÓN Y LA 

APLICACIÓN DEL PÁRRAFO 1 DEL 

ARTÍCULO 14 DEL TEDT 

  



 
 

 

Servicio de Administración Tributaria │ Av. Hidalgo, núm. 77, Col. Guerrero, Delegación Cuauhtémoc, México, D. F., C.P. 06300  
 Tel. +52 (55) 5802 2313 │ documento disponible en www.sat.gob.mx  

2 

MUTUAL AGREEMENT BETWEEN THE COMPETENT AUTHORITIES OF THE 
GOVERNMENT OF THE UNITED MEXICAN STATES AND THE GOVERNMENT 

OF THE REPUBLIC OF CHILE CONCERNING THE INTERPRETATION AND 
APPLICATION OF PARAGRAPH 1 OF ARTICLE 14 OF THE CONVENTION FOR 

THE AVOIDANCE OF DOUBLE TAXATION AND THE PREVENTION OF FISCAL 
EVASION WITH RESPECT TO TAXES ON INCOME 

 
 

In accordance with Article 25 of the Convention between the United Mexican 
States and the Republic of Chile for the Avoidance of Double Taxation and the 
Prevention of Fiscal Evasion with respect to Taxes on Income, along with its Protocol 
(hereinafter “the Convention”), the Competent Authorities of the Contracting States, 
with respect to paragraph 5 of the Protocol of the Convention, agreed that paragraph 
1 of Article 14 of the Convention, as of January 1st, 2004, should be understood as 
follows: 

 
“Income derived by an individual who is resident of a 
Contracting State in respect of professional services or other 
activities of an independent character performed in the other 
Contracting State shall be taxable in the latter State, when such 
individual is present in the other State for a period or periods 
amounting to or exceeding in the aggregate 183 days in any 12 
month period, but the tax which may be levied shall not exceed 
10 per cent of the gross amount received for said services or 
activities, unless he has a fixed base in the other Contracting 
State for the purpose of performing his activities. In such case, 
income shall be taxed in the other State in accordance with the 
domestic laws, but only so much of it as is attributable to that 
fixed base.” 
 
 

Done at Mexico City on June 27th, 2013. 
(TRADUCCIÓN DE CORTESÍA) 

 


